Olej z pestek dyni tłoczony na zimno, poznajcie jego zalety

Olej tłoczony na zimno jest popularnym produktem spożywczym. Ze względu na swoje właściwości powinien być jednak jeszcze chętniej kupowany. Tym bardziej, że nie ma większych problemów z jego dostępnością.

W Polsce producentem takiego oleju jest np. rodzinna olejarnia Olo-Vita. Jest kierowana przez osobę, która po kilkunastu latach pracy w korporacji zdecydowała się prowadzić firmę oferującą produkty wspomagające funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jednym z nich jest olej z pestek dyni. Wciąż nie cieszy się on tak dużą popularnością, na jaką zasługuje. Ojczyzną tego oleju jest Styria.

To kraina geograficzna, której teren należy obecnie do Austrii i Słowenii. Ponieważ na dużą skalę uprawiano tutaj dynie, z czasem zaczęto wyrabiać z nich olej. Po kilkuset latach olej z pestek dyni tłoczony na zimno, który pochodzi ze Styrii wciąż uważany jest za najlepszy tego typu produkt na świecie. W składzie tego oleju znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe. Osoby interesujące się dietetyką lub korzystające z profesjonalnej porady eksperta tej specjalności z pewnością już o nich słyszały. Składniki, które zawiera ten olej zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca u osób, które regularnie go spożywają. Zalecane jest częste przyjmowanie tego oleju w sytuacji wystąpienia problemów dotyczących układu oddechowego. Produkt opisywany w tym artykule znajduje zastosowanie w kuchni. Dodawany jest do sałatek oraz dań, w których najważniejszy jest makaron.

Co ciekawe pasuje również do słodkiego smaku. To oznacza, że ten olej może być wykorzystywany podczas przygotowywania deserów. Planujesz zakup tego produktu i zależy Ci na tym, aby pochodził z pewnego źródła?

Powinieneś zapoznać się z ofertą rodzinnej olejarni Olo-Vita o której wspomniano na początku tego artykułu. Produkowany przez nią olej z pestek dyni tłoczony na zimno z pewnością poprawi smak dań przygotowywanych w Twojej kuchni. Będzie miał również pozytywny wpływ na Twoje zdrowie.